Pleśniak z serem

  • wyświetlono: 3007 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Skubaniec, charataniec, pleśniak - ciasto pod wieloma nazwami, jednak pod każdą smakuje wybornie. Wersja z serem przypomina nieco w smaku sernik na ciemnym cieście.

20190512_173408
  • 11 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

480 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
250 g masla
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1000 g sera (w wiaderku)
100 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 żółtka
200 g cukru
125 ml śmietany kremówki
30g mąki ziemniaczanej
Piana:
2 białka pozostałe z ciasta
2 białka pozostałe z sera
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie kisielu (cytrynowy)
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z serem

  • Pleśniak z serem1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i masło. Krótko siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 3 części. Do dwóch części dodajemy po łyżce kakao, zagniatamy do połączenia. Wszystkie części ciasta zawijamy w folię i wkładamy na ok 60 minut do lodówki.
    Formę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jasne ciasto, rozwałkowujemy je na wymiar blaszki i wykładamy na spód. Na ciasto rozsmarowujemy powidła śliwkowe a następnie na tarce o dużych oczkach ścieramy jedną część ciemnego ciasta. Całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180º.
  • Pleśniak z serem2. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo ciągle ucierając żółtka, jajka a następnie ser. Miksujemy. Dodajemy śmietanę , mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier a następnie kisiel. Gotową pianę wykładamy na ser, na wierzch ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Całość pieczemy ok 20-30 minut w 160º.

    Gotowe ciasto pozostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kakaopowidła śliwkoweciasto kruchePleśniakskubaniecciasto ciemneciasto z seremcharataniecpleśniak z serem

Komentarze

Podobne przepisy

PLEŚNIAK IDEALNY - kruche ciasto z dżemem porzeczkowym i bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Pleśniak idealny - kruche ciasto z dżemem...

Ciasto pleśniak to jeden z pewniaków,...

ciasto

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Pleśniak

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo...

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Dodane przez: mysza75

Kokosowy pleśniak z porzeczkami

Pleśniak robiła moja babcia i mama....

Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami)

Dodane przez: emalitowska

Skubaniec(ciasto pleśniak z jabłkami)

Kruche ciasto z jabłkami i bezową...

Pleśniak

Dodane przez: gnomcio

Pleśniak

Smak tkwi w prostocie. Odgrzebany...

Pleśniak

Dodane przez: Ola1984

Pleśniak

Jedno z moich ulubionych ciast....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE