Placuszki z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udko myjemy, możemy
zdjąć skórę. Gotujemy w osolonej
wodzie z włoszczyzną
(marchewka, pietruszka, seler
i por). Miękkie mięso wyjmujemy
z wywaru i studzimy. Mięso
oddzielamy od kości. Warzywa
zachowujemy.
2.Wątróbkę myjemy, osączamy,
oczyszczamy z błon i żył.
Zalewamy mlekiem lub maślanką
i na godzinę wstawiamy
do lodówki.
3.Cebulę i czosnek obieramy
i kroimy. Przepuszczamy przez
maszynkę (z sitkiem o drobnych
oczkach) razem z kurczakiem,
wątróbką i włoszczyzną.
Dodajemy mąkę, doprawiamy
majerankiem, solą i pieprzem.
Mieszamy.
4.Formujemy placuszki i smażymy
na rozgrzanym oleju
z obu stron na rumiano.
Komentarze