Placuszki z wątróbki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Potrawa łatwa, nadająca się jak najbardziej dla początkujących kucharzy.

  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka wieprzowa: 15 dekagramów
    - udko kurczaka: 1 sztuka
    - mleko (lub maślanka): 1 szklanka
    - marchewka (średnia): 1 sztuka
    - seler (mały): 1 sztuka
    - pietruszka (mała): 1 sztuka
    - por (mały lub 1/4): 1 sztuka
    - cebula (mala lub 1/2 średniej): 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - majeranek: 3 łyżki
    - mąka: 3 łyżki
    - olej (do smażenia): 3 łyżki
    - sól (do smaku): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Placuszki z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko myjemy, możemy
    zdjąć skórę. Gotujemy w osolonej
    wodzie z włoszczyzną
    (marchewka, pietruszka, seler
    i por). Miękkie mięso wyjmujemy
    z wywaru i studzimy. Mięso
    oddzielamy od kości. Warzywa
    zachowujemy.
  • 2. Wątróbkę myjemy, osączamy,
    oczyszczamy z błon i żył.
    Zalewamy mlekiem lub maślanką
    i na godzinę wstawiamy
    do lodówki.
  • 3. Cebulę i czosnek obieramy
    i kroimy. Przepuszczamy przez
    maszynkę (z sitkiem o drobnych
    oczkach) razem z kurczakiem,
    wątróbką i włoszczyzną.
    Dodajemy mąkę, doprawiamy
    majerankiem, solą i pieprzem.
    Mieszamy.
  • 4. Formujemy placuszki i smażymy
    na rozgrzanym oleju
    z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować