Francuski pasztet z wątróbki

  • wyświetlono: 7149 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie.

palinos

Składniki

250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi)
2 łyżki masła klarowanego
50 g masła
2 ząbki czosnku
2 szalotki
1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
50-70 ml koniaku
sól do smaku
Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:
3 miarki ziaren czarnego pieprzu,
1 miarka mielonej gałki muszkatołowej,
2 miarki mielonego cynamonu
1 miarka goździków

Sposób przygotowania przepisu:

Francuski pasztet z wątróbki

  • Francuski pasztet z wątróbki1. Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw.
    Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.
    Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).
    Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku.
    Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę.
    Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny.
    Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw.
    Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał.
    Pasztet podawać w temperaturze pokojowej.

Porady

Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki.
Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wątróbkaz_roznych_stron_swiataPasztet

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy pasztet z wątróbką i żurawiną

Dodane przez: Jola1977-1977

Domowy pasztet z wątróbka i żurawiną

Tak przygotowany pasztet to doskonały...

Pasztet z wątróbki królika

Dodane przez: mysza75

Pasztet z wątróbki królika

Prosty i szybki pasztet który nie...

pasztet

Dodane przez: anta19

Pasztet z wątróbką i jabłkiem

Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym...

Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi

Dodane przez: Czarek

Pasztet wieprzowy z wątróbkami gęsimi

Pasztet możemy włożyć i za pasteryzować...

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Dodane przez: StaryZeszyt

Pasztet z wątróbki drobiowej z suszoną śliwką

Wyjątkowa pasta do chleba. Delikatna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE