Francuski pasztet z wątróbki

4.48 (165 ocen)

Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji.Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby był miękki, aromatyczny i łatwy do rozsmarowania na pieczywie.

Składniki:

  • 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi)
    2 łyżki masła klarowanego
    50 g masła
    2 ząbki czosnku
    2 szalotki
    1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
    50-70 ml koniaku
    sól do smaku
    Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:
    3 miarki ziaren czarnego pieprzu,
    1 miarka mielonej gałki muszkatołowej,
    2 miarki mielonego cynamonu
    1 miarka goździków
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Francuski pasztet z wątróbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuski pasztet z wątróbki 1. Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw.
    Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.
    Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).
    Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku.
    Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę.
    Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny.
    Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw.
    Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał.
    Pasztet podawać w temperaturze pokojowej.

Porady

Do pasztetu z wątróbki Francuzi podają lekko słodkie pieczywo (chałkę, brioszkę), grzanki lub bagietki. Doskonałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutnej z czerwonej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować