Placuszki z ricotty

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowe placuszki z włoskiego twarogu, podawane na grillowanym bakłażanie z pomidorami.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ricotta: 250 gramów
    - mąka: 5 łyżek
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa extra vergine: 6 łyżek

    - bakłażan średni: 1 sztuka
    - pomidory duże: 2 sztuki

    - sól: 1 szczypta
    - pieprz świeżo mielony: 1 szczypta

    - młody szpinak: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszaj dokładnie ser, mąkę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Włóż na 5 minut do lodówki.
  • 2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu C. Bakłażany i pomidory pokrój w plastry grubości 5 mm. Bakłażany oprósz obficie solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wypłucz dokładnie plastry bakłażanów i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdym bakłażanie ułóż po plastrze pomidora, posyp świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  • 3. 5 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzej na patelni pozostałą część oliwy i smaż małe placuszki (wielkości plastrów pomidora) na złoty kolor z obu stron.
  • 4. Przygotuj talerz do podania placuszków, układając na nim liście umytego szpinaku. Na szpinaku układaj piramidki z upieczonych warzyw przykrytych placuszkami. Każdą piramidkę możesz przyozdobić listkiem bazylii. Placuszki podawaj jeszcze ciepłe! Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Racuchy z ricotty

To może cię zainteresować