Placuszki z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszaj dokładnie ser, mąkę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Włóż na 5 minut do lodówki.
2.Rozgrzej piekarnik do 180 stopniu C. Bakłażany i pomidory pokrój w plastry grubości 5 mm. Bakłażany oprósz obficie solą i odstaw na 5 minut. Po tym czasie wypłucz dokładnie plastry bakłażanów i układaj na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdym bakłażanie ułóż po plastrze pomidora, posyp świeżo mielonym pieprzem i skrop oliwą z pierwszego tłoczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
3.5 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzej na patelni pozostałą część oliwy i smaż małe placuszki (wielkości plastrów pomidora) na złoty kolor z obu stron.
4.Przygotuj talerz do podania placuszków, układając na nim liście umytego szpinaku. Na szpinaku układaj piramidki z upieczonych warzyw przykrytych placuszkami. Każdą piramidkę możesz przyozdobić listkiem bazylii. Placuszki podawaj jeszcze ciepłe! Smacznego :)
Komentarze