Placuszki orzechowe z ricotty z karmelizowanym jabłkiem

0 (0 ocen)

Kupiłam opakowanie ricotty, położyłam je na kuchennym blacie obok jabłek i pomyślałam sobie: "Jak to dobrze byłoby przełamać śmietankową słodycz tego serka z charakternym, karmelizowanym jabłkiem...". Od inspiracji do realizacji, przeszłam do działania i... tak oto powstały te placuszki. Są wyborne!

Składniki:

  • Proporcje na 5 placuszków (= 1 porcja):
    Placuszki:
    - 12,5 dag ricotty,
    - białko jaja,
    - płaska łyżka mąki,
    - płaska łyżeczka cukru waniliowego,
    - 3 łyżki mleka 0,5 %,
    - 5 orzechów laskowych,
    - szczypta soli.
    Karmelizowane jabłko:
    - małe jabłko,
    - płaska łyżeczka masła,
    - łyżeczka cukru (najlepiej brązowego),
    - 2 łyżki rumu*,
    - 2-3 łyżki wody.
    Ponadto:
    - niewielka ilość oleju do posmarowania patelni.

    *można pominąć
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki Naleśniki Karmel

Placuszki orzechowe z ricotty z karmelizowanym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowane jabłko: Jabłko myjemy dokładnie osuszamy. Przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, skórkę nacinamy.
    Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i dodajemy łyżeczkę cukru. Gdy się połączą, wrzucamy jabłka i obsmażamy szybko tak, by jabłka pokryły się masłem z cukrem. Podlewamy 2-3 łyżkami wody i karmelizujemy pod przykryciem 2-3 minuty potrząsając patelnią. Wlewamy rum, dusimy jeszcze ok. 1-2 minuty aż alkohol wyparuje, trzymamy w cieple.
  • 2. Placuszki: Ricottę przekładamy do miski, ucieramy z cukrem waniliowym, mlekiem i mąką na gładką masę. Orzechy drobno siekamy, dodajemy do serka, mieszamy. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy w masy serowej i delikatnie łączymy.
  • 3. Patelnię smarujemy cienką warstwą oleju i dobrze rozgrzewamy. Wykładamy po ok. 1 łyżce masy formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano (ok. 1,5-2 minuty z każdej strony).
    Uwaga: Należy je ostrożnie obracać, gdyż placuszki są bardzo delikatne i "lubią" się rozpadać.
  • 4. Usmażone placuszki układamy w stosik, podajemy z kawałkami karmelizowanego jabłka i sosem, który się wytworzył.

Porady

W wersji dla dzieci nie dodajemy rumu do jabłek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować