Placuszki twarogowe z owocami

5 (184 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy zostaje mi trochę twarogu zawsze dodaję go do placuszków, które w naszym domu możemy jeść codziennie :) Do tego owoce i mamy pyszne śniadanko lub podwieczorek dla całej rodziny :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu ( u mnie w kostce)
    2 jajka
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    dowolne owoce (maliny, truskawki, czereśnie)
    olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Placuszki twarogowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski razem z mlekiem , cukrem i solą. Wbij jajka, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste). Garść owoców zmiksuj na mus, resztę pozostaw w całości.
  • 2. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i kładź na patelni formując kształtne placuszki. Smaż na rumiano z obu stron, po czym osącz na papierowym ręczniku . Po ostudzeniu polej musem i owocami, ewentualnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować