Kiedy zostaje mi trochę twarogu zawsze dodaję go do placuszków, które w naszym domu możemy jeść codziennie :) Do tego owoce i mamy pyszne śniadanko lub podwieczorek dla całej rodziny :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g twarogu ( u mnie w kostce)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
dowolne owoce (maliny, truskawki, czereśnie)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Placuszki twarogowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski razem z mlekiem , cukrem i solą. Wbij jajka, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj lub zmiksuj (ciasto powinno być dość gęste). Garść owoców zmiksuj na mus, resztę pozostaw w całości.
2.Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nabieraj ciasto i kładź na patelni formując kształtne placuszki. Smaż na rumiano z obu stron, po czym osącz na papierowym ręczniku . Po ostudzeniu polej musem i owocami, ewentualnie oprósz cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze