Bardzo smaczne, tradycyjne placki ziemniaczane przełożone szynką i serem żółtym. Z ulubionym sosem stanowią treściwy i sycący posiłek :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
5-6 ziemniaków
3-4 łyżki mąki pszennej
150 g okrągłej szynki w plastrach ( u mnie drobiowa)
150 g okrągłego sera żółtego w plastrach
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół cebuli
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę oraz sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Z masy formować okrągłe placuszki, panierować w bułce tartej z obu stron. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2.Na połowę usmażonych placków położyć po plasterku szynki i sera żółtego. Przykryć pozostałymi plackami. Przygotowane danie wstawić do piekarnika i podpiec ok.10-15 minut w 170 st. (dopóki ser się nie rozpuści). Podawać np. ze śmietaną, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!
Komentarze