Placki ziemniaczane z szynką i serem żółtym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, tradycyjne placki ziemniaczane przełożone szynką i serem żółtym. Z ulubionym sosem stanowią treściwy i sycący posiłek :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
    3-4 łyżki mąki pszennej
    150 g okrągłej szynki w plastrach ( u mnie drobiowa)
    150 g okrągłego sera żółtego w plastrach
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pół cebuli
    1 jajko
    2 łyżki startego żółtego sera
    sól, pieprz
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Placki ziemniaczane z szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z szynką i serem żółtym 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać mąkę, posiekaną natkę pietruszki i cebulę oraz sól i pieprz. Wyrobić na gładką masę. Z masy formować okrągłe placuszki, panierować w bułce tartej z obu stron. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Na połowę usmażonych placków położyć po plasterku szynki i sera żółtego. Przykryć pozostałymi plackami. Przygotowane danie wstawić do piekarnika i podpiec ok.10-15 minut w 170 st. (dopóki ser się nie rozpuści). Podawać np. ze śmietaną, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser żółty Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować