Placki ziemniaczane z szynką

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Placki ziemniaczane chyba każdy je jadł. Jedni lubią z cukrem, inni z sosem, gulaszem, ja bardzo lubię z kwaśna śmietaną. Jednak dziś zachęcam Was do przygotowania placków z dodatkiem szynki. Naprawdę dobre...

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    1 duża cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    2 jajka sól i pieprz do smaku
    10 dag ulubionej wędliny
    10 dag sera żółtego
    oliwa do smażenia
    do dekoracji:
    natka pietruszki
    słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane Szynki Ser

Placki ziemniaczane z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1c0r673 1. Ziemniaki i cebulę obieramy ścieramy na tarce lub tak jak ja wszystko przepuszczam przez maszynkę do mięsa na sitku o średnich oczkach. Startą masę umieszczam na sitku w celu odsączenia nadmiaru soku z ziemniaków. Sok wylewam, ale uwaga gęsta masa pozostająca na dnie miski to skrobia, którą dodajemy do naszych placków. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 3-5 minut z każdej strony, a następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podajemy zaraz po usmażeniu posypane startym serem. Dekorujemy natką pietruszki i słodką papryką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować