Placki ziemniaczane chyba każdy je jadł. Jedni lubią z cukrem, inni z sosem, gulaszem, ja bardzo lubię z kwaśna śmietaną. Jednak dziś zachęcam Was do przygotowania placków z dodatkiem szynki. Naprawdę dobre...
30 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka sól i pieprz do smaku
10 dag ulubionej wędliny
10 dag sera żółtego
oliwa do smażenia
do dekoracji:
natka pietruszki
słodka papryka
Placki ziemniaczane z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i cebulę obieramy ścieramy na tarce lub tak jak ja wszystko przepuszczam przez maszynkę do mięsa na sitku o średnich oczkach. Startą masę umieszczam na sitku w celu odsączenia nadmiaru soku z ziemniaków. Sok wylewam, ale uwaga gęsta masa pozostająca na dnie miski to skrobia, którą dodajemy do naszych placków. Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko, mąkę, pokrojoną szynkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po 3-5 minut z każdej strony, a następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu odsączenia zbędnego tłuszczu. Podajemy zaraz po usmażeniu posypane startym serem. Dekorujemy natką pietruszki i słodką papryką.
Komentarze