Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Takie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3-4 jajka
    2 czubate łyżki mąki pszennej
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    Sól pieprz do smaku
    100 g sera żółtego –cheddar
    Pęczek koperku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25rleoa 1. Ziemniaki obierz, opłucz zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy do smaku, wymieszaj dokładnie.
  • image-1fupxyy 2. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym koperkiem, podawaj od razu gorące.

    Smacznego!

Porady

Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki nie ciemnieją

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Koper Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować