Młoda kapusta ½ kg
Ziemniaki ½ kg
Cebula biała duża 1 szt.
Koperek ½ pęczka
Jajko 1 szt.
Mąka pszenna ½ szklanki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Placki ziemniaczane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę oczyścić i poszatkować. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać kapustę i smażyć około 10 minut i ostudzić, po czym dodać posiekany koperek. Wymieszać wszystkie składniki, wbić jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Komentarze