Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Odsączamy. Boczek i obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę piekarnikową smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki.

Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia.

Podajemy z ulubionym sosem.

Smacznego ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków,
    Pół małej główki młodej kapusty,
    100 g wędzonego boczku,
    2 jajka,
    1 mała cebula,
    3 łyżki mąki,
    Sól i Pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Kapustę szatkujemy i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Odsączamy. Boczek i obraną cebulę kroimy w kosteczkę. Warzywa i boczek dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
    Blaszkę piekarnikową smarujemy olejem. Łyżką wykładamy ciasto i formujemy placuszki.

    Pieczemy 40-45 minut do zrumienienia.

    Podajemy z ulubionym sosem.

    Smacznego ;)

Porady

Boczek możemy pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Młoda kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować