Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparują. Wkładamy mięso i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy z czosnkiem i keczupem. Dusimy ok. 10 minut.
2.Placki: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy. Cebule obieramy, siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nabieramy porcje i smażymy placki z obu stron na rumiano.
Komentarze