Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

4.99 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedyś pomagałem je robić mamie. Teraz przygotowuję je dla żony Mariki i córki Natalii.

Składniki:

  • Placki:
    ● 80 dag ziemniaków
    ● 2 cebule
    ● 2 jajka
    ● 4-5 łyżek mąki
    Farsz:
    ● 25 dag pieczarek
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● 2-3 ząbki czosnku
    ● 5-6 łyżek pikantnego keczupu
    ● łyżeczka soku z cytryny
    ● tymianek
    ● słodka mielona papryka
    Oraz:
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy tymiankiem, pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż odparują. Wkładamy mięso i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Mieszamy z czosnkiem i keczupem. Dusimy ok. 10 minut.
  • 2. Placki: ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy. Cebule obieramy, siekamy i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nabieramy porcje i smażymy placki z obu stron na rumiano.
  • 3. Na połowę placków kładziemy po porcji mięsno-pieczarkowego farszu. Przykrywamy pozostałymi plackami.

Porady

● Masa ziemniaczana nie będzie ciemniała, jeśli wymieszamy ją z niewielką ilością mleka lub soku z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować