Placki:
około 700 g surowych ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz swiezo zmielony
olej do smażenia
Gulasz mięsny:
około 400 g mięsa wieprzowego u mnie łopatka
około 150 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 żąbek czosnku
około 700 ml wody
papryka słodka mielona do smaky
papryka ostra mielona do smaku
pieprz
kilka ziarem pieprzu czarnego
lisc laurowy
sól morska
1 łyżka maki
1 -2 łyzki śmietany
olej do smażenia
natka pietruszki
Placki ziemniaczane z mięsem wieprzowym , papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Łopatkę pokroić w kostkę, oprószyc przyprawami , obtoczyć w mące.
Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Cebule i czosnek drobno posiekac , podsmażyc , dodac do mięsa. Nastepnie zalać wodą , dodac przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
W międzyczasie , tak mniej wiecej po 20-25 minutach gotowania dodac pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
Na koniec dodać posiekana natke i zabielic maką z e smietaną zahartowana z odrobiną wody.
2. Ziemniaki obrac , zetrzec na tarce o małych oczkach.
Cebule obrac , zetrzec na tarce..
Do tych składników dodać jajka, mąkę, przyprawić do smaku. wymieszac ja jednolita masę. Dokładnie wymieszać.
Placki piec wykładając porcje łyżką na nagrzany tłuszcz- na rumiano z obu stron.
Podawać z sosem z mięsem .
Mozna dodac po keksie smietany .
Komentarze