Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na placki
    1 kg ziemniaków
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 mała cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany 12 %

    Klopsiki:
    30 dag fileta z kurczaka
    1 bułka namoczona i odciśnięta
    1 cebula
    1 jajko
    przyprawa do dań z drobiu według uznania
    pieprz ziołowy według uznania
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    10 dag koncentratu pomidorowego
    gorąca woda

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    bułka tarta do obtaczania klopsików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placki ziemniaczane z aromatycznymi klopsikami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:
    Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.
  • 3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy.
    Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować