Placki z ryżu białego z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz ugotować( mi pozostał z obiadu i wykorzystałam go do tych placków)
Soczewicę opłukać i gotować w lekko w osolonej wodzie do miękkości. Marchew , pietruszkę obrać obgotować w osolonej wodzie na pół twardo i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć w łyżce oleju na złoty kolor.
W misce wymieszać ze sobą ryż, soczewicę,warzywa, cebulę , dodać posiekana natkę , jajka , mąkę , wyrobić masę, przyprawić do smaku.
Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt luźna – jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawić solą i pieprzem.
Masę odstawić na pół godziny do lodówki.
Z masy z ryżu i soczewicy formować nieduże i płaskie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć partiami z obu stron na złoty kolor.Podawać ciepłe ,udekorować świeża natką,
smacznego.
Komentarze