Placki z ryżu białego z zieloną soczewicą

4.67 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

danie idealne na piątkowy obiad-smaczne sycące i zdrowe-polecam

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
    1 szklanka ryżu białego ugotowanego
    1 mała marchewka
    kawałek pietruszki- te warzywa były gotowane w rosole
    1/2 czerwonej cebuli
    mały pęczek świeżej natki
    2 jajka
    1 łyżka maki
    bułka tarta do obtoczenia
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Cordon bleu Placki

Placki z ryżu białego z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz ugotować( mi pozostał z obiadu i wykorzystałam go do tych placków)
    Soczewicę opłukać i gotować w lekko w osolonej wodzie do miękkości. Marchew , pietruszkę obrać obgotować w osolonej wodzie na pół twardo i drobno posiekać.
    Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć w łyżce oleju na złoty kolor.

    W misce wymieszać ze sobą ryż, soczewicę,warzywa, cebulę , dodać posiekana natkę , jajka , mąkę , wyrobić masę, przyprawić do smaku.
    Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt luźna – jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawić solą i pieprzem.
    Masę odstawić na pół godziny do lodówki.

    Z masy z ryżu i soczewicy formować nieduże i płaskie kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć partiami z obu stron na złoty kolor.Podawać ciepłe ,udekorować świeża natką,
    smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Soczewica Soczewica zielona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować