Pyszne placuszki na śniadanie, dobry początek dnia.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ugotowana kasza jaglana
2 szt. jabłka słodko-kwaśne
40 g budyń śmietankowy lub wanilinowy
2 szt. jajka
0,5 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
sok z połowy cytryny
olej kokosowy do smażenia
200 ml jogurt naturalny
Placki z kaszy jaglanej z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną rozgnieść widelcem.
2.Jabłka umyć, obrać ze skóry, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
3.Do miski dać kaszę jaglaną, jabłka i budyń (można zamienić mąką kukurydzianą). Do masy dodać jajka, kurkumę i dokładnie wymieszać. zostawić na 10-15 min.
4.Z przygotowanej masy usmażyć placki, na gorącej patelni z olejem kokosowym, z obu stron na złocisty kolor.
5.Podawać do stołu z naturalnym jogurtem lub śmietaną.
Komentarze