Dziś na szybko wymyśliłam placki z cukinii z bułką. Już kiedyś robiłam, a że bardzo zachciało nam się placków to szybciutko zamieszałam i usmażyłam. Były jako dodatek do wczorajszej zupy buraczkowej.
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
720 g młodej cukinii,
3 jajka ( mam swoje od kur zielononóżek ),
0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
0,5 łyżki soli drobnej,
8 - 9 łyżek bułki tartej,
3 czubate łyżki mąki pszennej,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
olej do smażenia
Placki z cukinii z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować cukinię umyć ją odciąć końcówki a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę i bułkę tartą oraz wsypać sól i pierz naturalny, dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na piętnaście minut aby cukinia wsiąknęła w siebie bułkę tartą.
2.Jak już ciasto z cukinią odstało swój czas na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lekko go rozgrzać i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta, w czasie gdy ciasto zacznie z góry się ścinać przełożyć na drugą stronę. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia się placka. Usmażone układać na talerzu.
3.Usmażone placki podałam tak jak lubimy z cukrem i kwaśną śmietaną. A jako dodatek do placków była wczorajsza zupa buraczkowa, żal było ją wylać tak wyszła smaczna a prawdę mówiąc dziś była jeszcze smaczniejsza jak odstała w lodówce. Placki można podawać z czym lubicie. Można do nich dodać również cebulę.
Komentarze