Placki z cukinii z bułką tartą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dziś na szybko wymyśliłam placki z cukinii z bułką. Już kiedyś robiłam, a że bardzo zachciało nam się placków to szybciutko zamieszałam i usmażyłam. Były jako dodatek do wczorajszej zupy buraczkowej.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 720 g młodej cukinii,
    3 jajka ( mam swoje od kur zielononóżek ),
    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
    0,5 łyżki soli drobnej,
    8 - 9 łyżek bułki tartej,
    3 czubate łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii z bułką tartą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki 1. Przygotować cukinię umyć ją odciąć końcówki a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę i bułkę tartą oraz wsypać sól i pierz naturalny, dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na piętnaście minut aby cukinia wsiąknęła w siebie bułkę tartą.
  • placki 2. Jak już ciasto z cukinią odstało swój czas na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lekko go rozgrzać i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta, w czasie gdy ciasto zacznie z góry się ścinać przełożyć na drugą stronę. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia się placka. Usmażone układać na talerzu.
  • placki 3. Usmażone placki podałam tak jak lubimy z cukrem i kwaśną śmietaną. A jako dodatek do placków była wczorajsza zupa buraczkowa, żal było ją wylać tak wyszła smaczna a prawdę mówiąc dziś była jeszcze smaczniejsza jak odstała w lodówce. Placki można podawać z czym lubicie. Można do nich dodać również cebulę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować