Placki z cukinii i marchewki

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszne, delikatne oraz pożywne placki z cukinii i marchewki. Możemy serwować je jako dodatek do dań głównych, ale także jako samodzielne danie z ulubionymi sosami, kwaśną śmietaną lub jogurtem. Są idealne na szybki, tani i prosty obiad dla całej rodziny.

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 450 g cukinii
    - 2 marchewki
    - 1 mała cebula
    - 1,5 łyżki posiekanego koperku
    - 6 łyżek mąki pszennej
    - 6 łyżek mleka
    - 2 jajka
    - sól i pieprz do smaku
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki z cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obieramy, a z cukinii odcinamy końce. Warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętych warzyw dodajemy stratą na tarce cebulę.
  • 2. Do miski dodajemy mleko, jajka oraz mąkę i łączymy wszystko za pomocą trzepaczki. Do powstałego ciasta dodajemy starte warzywa, posiekany koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy placki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Porady

Gotowe placki świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu tzatziki. Możemy podawać je także jako dodatek do mięsnych lub warzywnych gulaszów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować