Placki Z Cukinii i Ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i pyszny obiadek, drugie danie czy kolacja. Wróciłam późno do domu i wystarczyło mi coś około 40 minut aby usmażyć sobie tych placuszków. Dodatek ciecierzycy sprawia że są bardziej syte od tych zwykłych, a ser żółty, w jeszcze gorących placuszkach, zachęcająco się ciągnie ;)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 16 placków:



    1 średniej wielkości cukinia
    130 g ciecierzycy konserwowej, odsączonej
    4-5 łyżek mąki pszennej
    2 jajka klasy M
    ewentualnie odrobina startej cebuli lub ząbek czosnku
    4-5 łyżek startego sera żółtego
    sól, pieprz, kurkuma
    1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki z cukinii i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie obieramy i ścieramy na największych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na 10 min np. na sito bądź durszlak do obcieknięcia nadmiaru soku.

    2. Ciecierzycę blendujemy blenderem na gładką masę.

    3. Po odsączeniu nadmiaru soku, przekładamy ją z powrotem do miski, dodajemy zblendowaną ciecierzycę, ser żółty, ścieramy cebulę lub dodajemy przeciśnięty czosnek, proszek do pieczenia, wbijamy jajka oraz dodajemy mąkę (tyle aby masa nie była za rzadka ani za gęsta) solimy, pieprzymy dodajemy kurkumę. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji.

    4. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem, ketchupem lub sosem np. czosnkowym. Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować