Placki z cukinii z piekarnika

4.4 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomysł na bardziej dietetyczny obiad - kotlety z cukinii z piekarnika. Piszę bardziej, bo w skłądzie jest żółty ser, ale za to nie smażymy na oleju, więc trochę mniej kalorii na pewno jest :-) Placki wyszły przepyszne, bardzo sycące. Mogą być osobnym daniem lub jak u mnie być dodatkiem do obiadu... Łapcie przepis, bo warto :-)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1 kg cukinii (2 średnie cukinie)
    200 g tartego żółtego sera
    2 jajka
    mały pęczek koperku
    3-4 łyżki bułki tartej
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.4 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Placki z cukinii z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki z cukinii z piekarnika 1. Cukinie umyć i razem ze skórką zetrzeć na grubej tarce. Posolić i odstawić na pół godziny.

    Ser zetrzeć na drobnej tarce. Koperek posiekać.
  • Placki z cukinii z piekarnika 2. Po upływie czasu cukinię mocno odcisnąć z wody, inaczej kotlety nie będą się trzymać. Następnie dodać tarty ser, jajka, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszać.
  • Placki z cukinii z piekarnika 3. Piekarnik nagrzać do 190 stopni góra-dół. W rękach formować placuszki, przełożyć je na formę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut do zrumienienia.
  • Placki z cukinii z piekarnika 4. Obiadek gotowy.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować