Kotlety z cukinii i ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Pomysłów na placuszki z wykorzystaniem warzyw jest dużo. Każda z nas ma pewno swój sprawdzony, za którym przepada rodzina. Warto jednak czasem poeksperymentować. Dziś polecam połączenie cieciorki z cukinią.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    • 1,5 szklanki ciecierzycy,
    • 1 młoda cukinia,
    • 1 cebula,
    • 2 jajka,
    • Mały pęczek natki pietruszki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • 1 łyżka mąki pszennej,
    • Sól do smaku,
    • Pieprz do smaku,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Kotlety z cukinii i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana ciecierzyca 1. Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
  • nasolona cukinia 2. Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  • ugniatanie ciecierzycy 3. Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.
  • łączenie składników 4. Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku.
  • gotowa masa 5. Całość dokładnie mieszamy.
  • smażenie 6. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować