Pomysłów na placuszki z wykorzystaniem warzyw jest dużo. Każda z nas ma pewno swój sprawdzony, za którym przepada rodzina. Warto jednak czasem poeksperymentować. Dziś polecam połączenie cieciorki z cukinią.
Kotlety z cukinii i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy i studzimy.
2.Cukinię myjemy i ścieramy na tarte o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i pozostawiamy na około 15 minut, by puściła sok. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z powstałego płynu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
3.Przestudzoną ciecierzycę umieszczamy w misce. Za pomocą drewnianej pałki delikatnie ją rozgniatamy.
4.Do rozgniecionej dodajemy przygotowaną cukinię, cebulę, natkę pietruszki oraz jajka, bułkę tartą, mąkę i przyprawy do smaku.
5.Całość dokładnie mieszamy.
6.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego ciasta, formując zgrabne placuszki. Placuszki smażymy do zrumienienia z dwóch stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku
Komentarze