Jeśli nie ma się pomysłów na obiad - przygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.
Składniki:
Składniki:
2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)
1 cukinia
spory pęczek botwiny (liście i łodygi)
2 żółtka
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
pęczek szczypiorku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Pieczone placki z botwiny i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące).
2.Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
3.Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)
Komentarze