Pieczone placki z botwiny i cukinii

4.48 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Jeśli nie ma się pomysłów na obiad - przygotowuje się naleśniki albo placki! :) Pierwszy raz robiłam z botwinki i od razu się w nich zakochałam. Pyszne były z dodatkiem serka śmietankowego i z ogórkami małosolnymi.

Składniki:

  • Składniki:
    2 ziemniaki (chciałam bataty ale nie udało mi się kupić)
    1 cukinia
    spory pęczek botwiny (liście i łodygi)
    2 żółtka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    1 mała cebula
    pęczek szczypiorku
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Placki

Pieczone placki z botwiny i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki i umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i szczypior drobno siekamy. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy mąkę, żółtka oraz bułkę tartą (aby placki był chrupiące).
  • 2. Botwinę dokładnie myjemy z piasku, osuszamy i kroimy w 2 cm części. Dokładamy do masy i mieszamy. Doprawiamy solą, gałką, pieprzem. Na sam koniec dodajemy do masy 2 łyżki oleju i mieszamy. Nakładamy masę łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 3. Pieczemy w piekarniku w 180 - 190 stopniach około 15 minut, aż placki się zarumienią. Idealnie smakują z kwaśną śmietaną, serkiem śmietankowym typu Almette i z ogórkami małosolnymi :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować