Placki ryżowe z malinami

0 (0 ocen)

Placki mogą być śmiało podane jako słodki obiad, a także na podwieczorek lub kolację. Są bardzo treściwe i z pysznymi malinami. Placki można określić jako dietetyczne, gdyż pieczone są na patelni bez dodatku tłuszczu.

Składniki:

  • 500 g suchego ryżu
    400 g malin
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (na 1/2 L mleka każde)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Jajko

Placki ryżowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ryżowe z malinami 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Następnie wbić jajka, dodać maliny, cukier, mąkę i oba opakowania proszku budyniowego. Całość dokładnie wymieszać lub zmiksować.
  • Placki ryżowe z malinami 2. Suchą patelnię rozgrzać, nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki ryżowe z malinami 3. Piec na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 40 placków (pieczone po 3 sztuki na patelni o średnicy 24 cm).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jajka Maliny Ryż Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować