Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 200g cukinii
    – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (u mnie 130g)
    – 100g śmietany
    – 1 jajko
    – 90g mąki orkiszowej
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać cukinię, kukurydzę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo rosną. Podawać z ulubionymi sosami lub śmietaną. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować