Placki te będą idealnie nadawały się na pierwsze i drugie śniadanie. Ponieważ smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno, można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię. Spróbujcie
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
– 200g cukinii
– 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (u mnie 130g)
– 100g śmietany
– 1 jajko
– 90g mąki orkiszowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, papryka słodka wędzona, sól i pieprz)
Placki orkiszowe z cukinią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i przyprawami, dodać cukinię, kukurydzę, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć placki na suchej, mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni na małym ogniu pod pokrywką z dziurką. Smażyć z obu stron na rumiano. Najlepiej wykładać po 2 łyżki ciasta, ponieważ placki bardzo rosną. Podawać z ulubionymi sosami lub śmietaną. Smacznego
Komentarze