Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie (bez cukru)

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Placuszki te smakują wyśmienicie, Ss bardzo delikatne, puszyste, z lekkim posmakiem wanilii. Wspaniale się komponują z miodem, syropem z agawy lub jogurtem naturalnym wymieszanym z ulubionym dżemem. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, ale te skradły moje serce i na pewno będą często gościć na moim stole. Spróbujcie :)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 4 jajka
    – 50g masła
    – 250g ricotty
    – 160ml mleka
    – 140g mąki (u mnie ryżowa)
    – 30g wiórków kokosowych
    – ekstrakt z wanilii wg smaku
    – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie (bez cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka delikatnie ubić ze szczyptą soli, dodać ricottę, mleko, roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wiórki, mąkę, ekstrakt wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie na gładką masę. Smażyć z obu stron na rumiano, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wykładać niewielkie porcje ciasta za pomocą łyżki ( po 3 łyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować