PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO

5 (169 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne placuszki kolacyjne dla całej rodziny... cebulowe wykonane z serka wiejskiego zwanego "styropianem". Gotowe w dosłownie 15 minut! Mają cudowny aromat i słodkawy smak, który zawdzięczają cebuli. W środku są bardzo delikatne i kremowe. Doprawione odrobiną chili oraz ziołami smakują wyśmienicie. Świetnie pasują do nich sosy na bazie jogurtu, jak np. ziołowy czy czosnkowy.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 małe cebule
    2 jajka
    2 op. serka wiejskiego
    1 ząbek czosnku
    5-6 łyżek mąki
    szczypta papryki chili
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki cebulowe z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Żółtka mieszamy z serkiem wiejskim (serek dajemy razem ze śmietanką). Dodajemy mąkę, paprykę chili, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko łączymy.
    Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło.
    Świetnie smakują z sosami, np. ziołowym lub czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować