Racuszki z serka wiejskiego

4.48 (162 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, pożywne racuszki z serka wiejskiego, są smaczne również na zimno, więc śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie w szkole lub w pracy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    2 serki wiejskie (po 200 g)
    4 czubate łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    olej do smażenia
    ponadto: dowolne owoce
    syrop klonowy
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuszki z serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Do osobnego naczynia wyłożyć serki wiejskie i rozcisnąć je widelcem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z serkami. Na koniec serki delikatnie wymieszać z pianą z białek.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką ciasto i smażyć na rumiano z obu stron. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. Racuszki podawać z syropem klonowym i dowolnymi owocami.

Porady

doskonale smakują też posypane cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować