Placek z truskawkami i cytrynową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę cytrynową przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, szybko studzimy i wkładamy do lodówki.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Do piany dodajemy cukier i żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany. Do tradycyjnej prostokątnej wyłożonej papierem blaszki wlewamy masę i pieczemy 40 min w 160 stopniach.
Gdy się upiecze studzimy go i kroimy na dwa płaskie placki.
Następnie 3 truskawkowe galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklance wody i wlewamy do zmiksowanych truskawek- wstawiamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki świeżo zagotowanej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy cukier puder do smaku, wlewamy powoli żelatynę i dalej ubijamy. Cytrynową galaretkę kroimy w kostkę i dodajemy do śmietany. Masę wylewamy na jeden biszkopt i przykrywamy go drugim wkładamy do lodówki lub odstawiamy w chłodne miejsce.
Gdy truskawki będą gęściejsze wylewamy na biszkopt i ponownie wkładamy do lodówki.
Porady
Pamiętajmy aby ciasto nie wchłonęło zapachów to dobrze je zapakujmy lub wstawmy do lodówki przeznaczonej na ciasto.
Komentarze