Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka.
Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Ciasto posypujemy przez sitko kawą prawdziwą
3.Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kawą.
4.Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
5.Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
6.Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.
Masą smarujemy wystudzony placek.
7.Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową.
Komentarze