Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto białe:
    7 białek
    1 szklanka cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa czekoladowa:
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki wody
    3 łyżki kakao
    25 dkg margaryny
    7 żółtek

    Dodatkowo:
    3 łyżki kawy prawdziwej
    1 galaretka czerwona
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki Kawy

Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 1. Ciasto białe: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, na koniec mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy ciasto na formę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 2. Ciasto posypujemy przez sitko kawą prawdziwą
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 3. Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na koniec dajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto wylewamy na ciasto białe z kawą.
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 4. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 5. Masa: do garnka dajemy wodę, cukier, kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 6. Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej.

    Masą smarujemy wystudzony placek.
  • Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 7. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować