Pyszne klasyczne babeczki z dwoma aksamitnymi kremami czekoladową i waniliową, zwieńczone galaretką w cukrze. Małe urocze słodkości idealne na każdą okazję. Nie przesłodzone, wyjątkowe do małej czarnej.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
1/2 kg mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g margaryny
6 żółtek
Babeczki z masą czekoladową i waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na babeczki zagniatamy. Wylepiamy foremki ( nie smarujemy już foremek gdyż ciasto jest tłuste i same wyskoczą ). Blaszkę z foremkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy krótko ok 15 minut. Galaretkę kroimy w drobną kosteczkę.
2.Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, porcjami dodajemy wystudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy likier czekoladowy i rozpuszczoną gorzką czekoladę, a do drugiej kilka kropel aromatu waniliowego z butelki. Mieszamy.
3.Dwa worki cukiernicze z ozdobną końcówką nabijamy masami.
4.Masę naprzemiennie wyciskamy do babeczek. Na wierzch kładziemy po jednej kosteczce galaretki. Dekorujemy kolorową posypką.
Komentarze