Babeczki z masą czekoladową i waniliową

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne klasyczne babeczki z dwoma aksamitnymi kremami czekoladową i waniliową, zwieńczone galaretką w cukrze. Małe urocze słodkości idealne na każdą okazję. Nie przesłodzone, wyjątkowe do małej czarnej.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1/2 kg mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    250 g margaryny
    6 żółtek

    Krem:
    kostka masła
    budyń waniliowy
    mleko
    wanilia w butelce z Madagaskaru
    likier czekoladowy
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    wiśniowa galaretka w cukrze
    posypka kolorowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z masą czekoladową i waniliową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na babeczki zagniatamy. Wylepiamy foremki ( nie smarujemy już foremek gdyż ciasto jest tłuste i same wyskoczą ). Blaszkę z foremkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy krótko ok 15 minut. Galaretkę kroimy w drobną kosteczkę.
  • 2. Budyń gotujemy na mleku wg przepisu na opakowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, porcjami dodajemy wystudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy likier czekoladowy i rozpuszczoną gorzką czekoladę, a do drugiej kilka kropel aromatu waniliowego z butelki. Mieszamy.
  • 3. Dwa worki cukiernicze z ozdobną końcówką nabijamy masami.
  • 4. Masę naprzemiennie wyciskamy do babeczek. Na wierzch kładziemy po jednej kosteczce galaretki. Dekorujemy kolorową posypką.
  • babeczki 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować