Placek POEZJA z malinami

3.56 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne i efektowne ciasto, które sprawdzi się na każda okazję. Robię je bardzo często na rożne okazje i zawsze znika błyskawicznie. Jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto przygotować. Idealne połączenie kakaowego biszkopta z masą budyniową, warstwą galaretki z malinami, masa śmietanową oraz biszkoptami z polewą na bazie mleka w proszku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki cukru (ksylitolu),
    • 2 łyżki maki tortowej ( u mnie orkiszowa),
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie bez fosforanów),
    Masa budyniowa
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 1 budyń waniliowy bez cukru ( lub śmietankowy po 35g),
    • ok. 110 g masła 82%,
    • 2-3 łyżek cukru (ksylitolu),
    Maliny w galaretce:
    • 1 galaretka malinowa,
    • 350 ml wrzątku.
    • ok. 250g -300g malin (mogą być mrożone),
    masa śmietanowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 1-2 łyżki cukru pudru,
    Polewa z mlekiem w proszku:
    • 50 g masła 82%,
    • ok. 25g cukru (ksylitolu),
    • 30 ml wody,
    • 60g mleka w proszku ( u mnie kokosowe),
    • ½ łyżeczki kakao,
    oraz:
    • podłużne biszkopty (ok. 12 szt),
Wystaw ocenę:

3.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placek poezja z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier oraz po żółtku cały czas delikatnie ubijając. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę oraz kakao.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w
    temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    2. Masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, następnie pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    3. Maliny w galaretce:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy maliny i dokładni mieszamy, wylewamy na masę budyniową i odstawiamy, aż galaretka całkiem stężeje.
    4. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na warstwę galaretki. Na masie układamy podłużne biszkopty.
    5. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dość szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować