Placek POEZJA z wiśniami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolejna wersja ulubionego ciasta w moim domu, tym razem z wiśniami. Ciasto jest pyszne i efektowne, sprawdzi się na każda okazję. Robię je bardzo często na rożne okazje i zawsze znika błyskawicznie. Jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto przygotować. Idealne połączenie kakaowego biszkopta z masą budyniową, warstwą galaretki z wiśniami, masa śmietanową oraz biszkoptami z polewą na bazie mleka w proszku.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 25x34
    Masa budyniowa
    • 900 ml mleka 3,2%,
    • 3 budyń śmietankowe bez cukru ( lub waniliowe po 35g),
    • ok. 330 g masła 82%,
    • 2-3 łyżek cukru (ksylitolu),
    Maliny w galaretce:
    • 2 galaretki wiśniowe,
    • 700 ml wrzątku,
    • ok. 300g wiśni (mogą być mrożone),
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 2-3 łyżki cukru pudru,
    Polewa z mlekiem w proszku:
    • 100 g masła 82%,
    • ok. 50g cukru (ksylitolu),
    • 60 ml wody,
    • 120g mleka w proszku ( u mnie kokosowe),
    • 1 łyżeczka kakao,
    oraz:
    • podłużne biszkopty,
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Placek poezja z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, następnie pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę lekko studzimy i wylewamy na ułożone na blaszce biszkopty. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    3. Wiśnie w galaretce:
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy wiśnie i dokładni mieszamy, wylewamy na masę budyniową i odstawiamy, aż galaretka całkiem stężeje.
    4. Masa śmietanowa:
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na warstwę galaretki. Na masie układamy podłużne biszkopty.
    5. Polewa z mlekiem w proszku:
    Masło, wodę oraz cukier podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier i masło się rozpuści, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mleko w proszku, mieszając energicznie trzepaczką, aby nie powstały grudki (można masę zmiksować). Gdy masa będzie jednolita, dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy na gładko, drugą zostawiamy białą. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dość szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście tzw. esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kroimy nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować