Placek kakaowy-orzechowy z wiśniami

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Kakaowy biszkopt przełożony mocno kakaowym kremem z alkoholem i wiśniami, a w środku pyszny placek nugatowy. Takie ciasto idealnie nadaje się również na tort.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jajek
    120g cukru pudru
    5 łyżek mąki
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Placek nugatowy:

    5 białek
    150g cukru pudru
    1 łyżka miodu
    250g zmielonych orzechów
    1/3 szkl. bułki tartej

    Krem:

    500ml mleka
    200g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    5 żółtek
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    300g masła
    4 łyżki kakao
    3-4 łyżki gorącej wody
    słoik wiśni w kompocie 720ml
    50ml wódki

    Polewa:

    100g śmietanki kremówki 36%
    50g gorzkiej czekolady 70%
    50g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Placek Desery Biszkopty

Placek kakaowy-orzechowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować budyń: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać odlane mleko i mąkę i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę żółtkową przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Ugotować budyń. Gorącą masę przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu „kożucha”. Całkowicie wystudzić.
  • 2. Wiśnie odsączyć z kompotu i dokładnie osuszyć. Odstawić. Prostokątną formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać.
  • 3. Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując na najniższych obrotach. Następnie do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy i piec przez około 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z formy i całkowicie wystudzić. Przeciąć wzdłuż na dwa placki.
  • 4. Przygotować placek nugatowy: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodać miód, orzechy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 30 minut.
  • 5. Przygotować krem: wystudzony budyń zmiksować lub przetrzeć przez sito tak, żeby nie było w nim żadnych grudek. Kakao rozmieszać w gorącej wodzie. Powstanie gęsta kakaowa pasta. Wystudzić. Dodać wódkę i wymieszać na gładką masę. Masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce budyniu. Po każdej dokładce dobrze zmiksować. Do kremu dodać kakao z wódką i dokładnie wymieszać.
  • 6. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, 1/2 wiśni, placek nugatowy, 1/2 kremu, 1/2 wiśni, biszkopt.
  • 7. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować