Placek orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka i cukru robimy rozczyn i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Z mąki, masła, żółtek i rozczynu zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
2.Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier , na koniec dajemy orzechy i lekko mieszamy. Pianę dzielimy na dwie równe części.
3.Jeden placek rozwałkowujemy i dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na placek dajemy połowę piany z orzechami
4.Rozsmarowujemy.
5.Następnie rozwałkowujemy drugi placek i dajemy na pianę z orzechami
6.Smarujemy pozostałą pianą
7.I na wierzch rozwałkowujemy trzeci placek.
8.Placek pieczemy około godziny w temp. 180 stopni.
9.Po upieczeniu i wystudzeniu placek posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze