Placek bakaliowo - orzechowy

4.5 (194 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Pyszne ciasto z jabłkami, wiśniami, orzechami i rodzynkami - tyle smakowitości :-))

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    25 dag mąki
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 cukier waniliowy
    15 dag margaryny
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    CIASTO ORZECHOWE:
    20 dag margaryny
    10 dag cukru kryształu
    4 jajka
    15 dag mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    10 dag orzechów krojonych
    5 dag orzechów mielonych

    DODATKI:
    powidła śliwkowe (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)
    5 dag orzechów krojonych
    5 dag rodzynek
    mały słoik konfitur z wiśni (użyłam wiśni z 1/2 litrowego słoika kompotu)
    6 średnich winnych jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Placek bakaliowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (jeżeli jest suche, dodać odrobinę kwaśnej śmietany).
  • 2. CIASTO ORZECHOWE:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, pozostałe składniki, na końcu wmieszać pianę z białek.
  • 3. PRZEŁOŻENIE PLACKA:
    Ciasto kruche rozłożyć na blasze (25/35 cm.), posmarować powidłami, posypać orzechami, rodzynkami, wiśniami, na to rozłożyć obrane jabłka, starte na tarce o dużych oczkach (ja odcisnęłam jabłka z nadmiaru soku). Zalać ciastem orzechowym i piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Rodzynki Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować