Pyszne ciasto z jabłkami, wiśniami, orzechami i rodzynkami - tyle smakowitości :-))
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
25 dag mąki
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 cukier waniliowy
15 dag margaryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
CIASTO ORZECHOWE:
20 dag margaryny
10 dag cukru kryształu
4 jajka
15 dag mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag orzechów krojonych
5 dag orzechów mielonych
DODATKI:
powidła śliwkowe (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)
5 dag orzechów krojonych
5 dag rodzynek
mały słoik konfitur z wiśni (użyłam wiśni z 1/2 litrowego słoika kompotu)
6 średnich winnych jabłek
Placek bakaliowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (jeżeli jest suche, dodać odrobinę kwaśnej śmietany).
2.CIASTO ORZECHOWE:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, pozostałe składniki, na końcu wmieszać pianę z białek.
3.PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Ciasto kruche rozłożyć na blasze (25/35 cm.), posmarować powidłami, posypać orzechami, rodzynkami, wiśniami, na to rozłożyć obrane jabłka, starte na tarce o dużych oczkach (ja odcisnęłam jabłka z nadmiaru soku). Zalać ciastem orzechowym i piec ok. 1 godz. w temp. 180*C.
Komentarze