Placek czeski z biszkoptami

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ostatnio lubię wyszukiwać przepisów z zeszytu mamy. Oto jeden z nich.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto miodowe (na formę 20 x 36 cm):
    45 dag mąki pszennej
    1 jajko
    5 dag margaryny
    15 dag cukru pudru
    1 łyżka wody
    2 łyżki śmietany 18 %
    2 łyżki miodu (może być sztuczny)
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

    krem:
    3 szkl. mleka
    ¾ szkl. cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    300 g masła

    dodatkowo:
    100 ml soku wiśniowego (u mnie domowy)
    1 łyżka spirytusu
    150 g podłużnych biszkoptów
    2 paski gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Placek czeski z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą cześć rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temp. 160 stopni ok.5-7 minut.
  • 2. Krem: połowę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka, wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń.
  • 3. Przełożenie: ciasto miodowe – krem – biszkopty nasączone w soku wiśniowym ze spirytusem – krem – ciasto miodowe – krem – ciasto miodowe – esy floresy z rozpuszczonej czekolady
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Miód Sok wiśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować