Ostatnio lubię wyszukiwać przepisów z zeszytu mamy. Oto jeden z nich.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
ciasto miodowe (na formę 20 x 36 cm):
45 dag mąki pszennej
1 jajko
5 dag margaryny
15 dag cukru pudru
1 łyżka wody
2 łyżki śmietany 18 %
2 łyżki miodu (może być sztuczny)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
krem:
3 szkl. mleka
¾ szkl. cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego 16 g
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
300 g masła
dodatkowo:
100 ml soku wiśniowego (u mnie domowy)
1 łyżka spirytusu
150 g podłużnych biszkoptów
2 paski gorzkiej czekolady
Placek czeski z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe: z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Każdą cześć rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temp. 160 stopni ok.5-7 minut.
2.Krem: połowę mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać mąki i żółtka, wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać budyń.
3.Przełożenie: ciasto miodowe – krem – biszkopty nasączone w soku wiśniowym ze spirytusem – krem – ciasto miodowe – krem – ciasto miodowe – esy floresy z rozpuszczonej czekolady
Komentarze