Placek czeski

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Na ten placek przepis mam( archiwalny),sprawdzony od mojej mamy.Piekę go zawsze wtedy gdy mam czas w danym dniu a za kilka dni wiem że nie będę mogła....Bo placek czeski musi się przez kilka dni rozleżeć,wtedy jest najlepszy:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na ciasto:
    50-60 dkg mąki pszennej
    1 jajko
    4 łyżki mleka(ciepłe)
    3 łyżki miodu
    15 dag masła
    15 dag cukru pudru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Krem:
    pół litra mleka słodkiego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki kartoflanej
    25 dag masła lub margaryny
    20 dag cukru pudru
    olejek arakowy

    słoiczek kwaśnego dżemu np.śliwkowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Miodownik Dżemy Jajko

Placek czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Mąkę wymieszać z sodą,posiekać z tłuszczem,dodać rozgrzany miód z mlekiem,wymieszać z mąką,dodać cukier puder i całe jajko-zagnieść.Ciasto podzielić na trzy części,rozwałkować według wielkości blaszki.Piec ok.15-20min w temp.180 stopni na złoty kolor.Ostudzić.
    Krem:Większą część mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić obie mąki,dodać powoli do gotującego się mleka,stale mieszając,zagotować,dać do wystudzenia.Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem,następnie dodawać po jednej łyżce ugotowanej zawiesiny,stale ucierając.Do masy dodać olejek arakowy.
    Przełożenie:ciasto-dżem-masa-ciasto-dżem-masa-ciasto.Ciasto przełożyć w chłodne miejsce,najlepiej na dwa dni.Po tym czasie posypać obficie cukrem pudrem:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować