Na ten placek przepis mam( archiwalny),sprawdzony od mojej mamy.Piekę go zawsze wtedy gdy mam czas w danym dniu a za kilka dni wiem że nie będę mogła....Bo placek czeski musi się przez kilka dni rozleżeć,wtedy jest najlepszy:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Na ciasto:
50-60 dkg mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki mleka(ciepłe)
3 łyżki miodu
15 dag masła
15 dag cukru pudru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
pół litra mleka słodkiego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
25 dag masła lub margaryny
20 dag cukru pudru
olejek arakowy
1.Ciasto:Mąkę wymieszać z sodą,posiekać z tłuszczem,dodać rozgrzany miód z mlekiem,wymieszać z mąką,dodać cukier puder i całe jajko-zagnieść.Ciasto podzielić na trzy części,rozwałkować według wielkości blaszki.Piec ok.15-20min w temp.180 stopni na złoty kolor.Ostudzić.
Krem:Większą część mleka zagotować.W reszcie mleka rozrobić obie mąki,dodać powoli do gotującego się mleka,stale mieszając,zagotować,dać do wystudzenia.Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem,następnie dodawać po jednej łyżce ugotowanej zawiesiny,stale ucierając.Do masy dodać olejek arakowy.
Przełożenie:ciasto-dżem-masa-ciasto-dżem-masa-ciasto.Ciasto przełożyć w chłodne miejsce,najlepiej na dwa dni.Po tym czasie posypać obficie cukrem pudrem:)
Komentarze