Ciasto jest pyszne,miodowe deseczki przełożone gotowaną masą serową,rewelacja :-)
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 25x36 cm
Ciasto Miodowe:
3,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
100 g masła lub margaryny
1/3 szkl.cukru
2 jajka L
8 łyżek mleka
6 łyżek miodu
Masa Serowa:
1 kg twarogu z wiaderka 3-krotnie mielonego
3\4 szkl.cukru
3 jajka L
pół szkl.mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
kostka masła lub margaryny (250 g )
Polewa:
200 ml śmietany kremówki 30 %
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
1,5 łyżeczki żelatyny
1.Z podanych składników na deseczki miodowe zagnieść ciasto,
2.podzielić je na 3 równe części,
3.każdą z części wylepić lub rozwałkować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Piec w temp.200 C do zarumienienia,10-15 min.
Zdjąć papier i pozostawić na ściereczce do wystygnięcia.
Masło,cukier i twaróg zagotować w rondelku,mieszając co jakiś czas.
Jajka roztrzepać trzepaczką rózgową,wlać do mleka z budyniem,całość dokładnie rozmieszać i wlać do twarogu,zagotować do zgęstnienia masy ok.10 min.
5.Gorącą masą przełożyć miodowe placki,docisnąć i pozostawić do wystygnięcia.
W między czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.
Porady
Ciasto najlepsze jest na 2,3 dzień,może spokojnie zastąpić tradycyjny sernik.
Komentarze