PLACEK CZESKI - MIODOWNIK

4.5 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Placek czeski to ulubione ciasto przez moją rodzinkę. Piekę je na wszystkie święta i uroczystości rodzinne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    - 60 dkg mąki
    - 1 płaska łyżeczka sody
    - 1 jajko
    - 3/4 kostki margaryny "Palma z Murzynkiem"
    - 15 dkg cukru
    - 10 dkg miodu sztucznego
    Masa budyniowa :
    - 1/2 l mleka
    - 1 łyżka mąki tortowej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 35 dkg masła, lub margaryny "Palma z Murzynkiem"
    - 1,5 szklanki cukru pudru
    - 2 cukry waniliowe (po 10g)
    oraz :
    - 4 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Ciasto

Placek czeski - miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek czeski 1. Mąkę przesiać z sodą do miski.
    W rondelku roztopić margarynę z miodem i cukrem ciągle mieszając (na małym ogniu). Jak cukier się rozpuści i składniki się połączą na jednolitą masę, zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepłą masę dać do miski z mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na 3 części i każdą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ręką, lub wałeczkiem drewnianym ugnieść ciasto na jednolity blat.
    Upiec każdą część osobno w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  • Placek czeski 2. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, ale po wystygnięciu twardnieje.
  • Placek czeski 3. Z mleka, mąki tortowej i ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić.
  • Placek czeski 4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
    Ucierając dalej, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
  • Placek czeski 5. Blaty ciasta nasączyć wodą przegotowaną za pomocą pędzelka.
    Masę podzielić na 3 części. Dwie części masy użyć do przełożenia blatów, a trzecią częścią posmarować górę i boki ciasta.
    Ciasto udekorować, ścierając na wierzch kostki czekolady.
  • Placek czeski 6. Placek czeski przygotowuję dwa dni wcześniej, żeby miał czas nawilgnąć i żeby można było go łatwo pokroić.

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami lub kokosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować