Placek czeski - miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z sodą do miski.
W rondelku roztopić margarynę z miodem i cukrem ciągle mieszając (na małym ogniu). Jak cukier się rozpuści i składniki się połączą na jednolitą masę, zdjąć z ognia i ostudzić. Lekko ciepłą masę dać do miski z mąką, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części i każdą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach do formy 26 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ręką, lub wałeczkiem drewnianym ugnieść ciasto na jednolity blat.
Upiec każdą część osobno w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
2.Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, ale po wystygnięciu twardnieje.
3.Z mleka, mąki tortowej i ziemniaczanej ugotować budyń. Ostudzić.
4.Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Ucierając dalej, stopniowo dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
5.Blaty ciasta nasączyć wodą przegotowaną za pomocą pędzelka.
Masę podzielić na 3 części. Dwie części masy użyć do przełożenia blatów, a trzecią częścią posmarować górę i boki ciasta.
Ciasto udekorować, ścierając na wierzch kostki czekolady.
6.Placek czeski przygotowuję dwa dni wcześniej, żeby miał czas nawilgnąć i żeby można było go łatwo pokroić.
Porady
Ciasto można udekorować polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami lub kokosem.
Komentarze