Placek czeski

4.48 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Starodawny przepis przypominający miodownik. Pięknie się prezentuje i pierwszy znika ze stołu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 kg mąki
    3/4 szkl. cukru
    3 płaskie łyżeczki sody
    2 jajka
    ok. 40 dag sztucznego miodu ( słoiczek)
    6 łyżeczek kwaśnej śmietany
    Masa:
    3 szkl. mleka
    3/4szkl. cukru
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    30 dag masła
    Dodatkowo:
    ok. 500 g powideł śliwkowych
    kakao do posypania ciasta

Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Placek czeski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę mieszamy z cukrem i sodą, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę i miód. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 placki i rozwałkujemy na kształt prostokątnej formy. Każdy pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C.
  • 2. Masa:
    Zagotowujemy 2 i 1/4 szkl. mleka z cukrem. W reszcie zimnego mleka mieszamy obie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Studzimy.
    Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Dzielimy na 3 części.
  • 3. Przełożenie:
    Ciasto+masa+ciasto+powidła+ciasto+masa+ciasto+masa+kakao

Porady

Placek czeski najlepiej przygotować kilka dni przed podaniem. Dzięki temu zmięknie i z łatwością pokroimy go na kawałki. Budyń można również ugotować na bazie grysiku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować