Placek chałwowy z bezą

4.5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pieczeniem zaraziła mnie babcia. Od niej też ten przepis. Ciasto jest pyszne!

Składniki:

  • Ciasto: 8 jajek
    ● po 6 łyżek mąki pszennej i cukru
    ● po 2 łyżki mąki ziemn. i kakao
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Masa I: 1/2 szkl. mleka
    ● cukier waniliowy
    ● łyżka mąki ziemniaczanej
    ● 3 żółtka
    ● 3 łyżki cukru
    ● masło
    ● 20 dag chałwy
    ● 2 łyżki spirytusu
    Masa II: 3 jajka
    ● 3 łyżki cukru
    ● masło
    ● łyżka kakao
    ● gorzka czekolada
    ● 2 łyżki spirytusu
    Oraz: op. bezów
    ● wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Placek chałwowy z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubijamy z cukrem, mieszamy z resztą składników.
    Pieczemy 2 biszkopty (24x38 cm) po ok. 15 minut
    w 180 °C. Studzimy. Masa I: żółtka ucieramy z cukrem oraz
    mąką. Mieszając, wlewamy mleko ugotowane z cukrem
    waniliowym. Studzimy.
    Masło ucieramy z chałwą,
    dodajemy masę
    i spirytus.
  • 2. Masa II: jajka i cukier
    ubijamy, dodajemy czekoladę
    i kakao. Studzimy.
    Ucieramy z masłem
    i spirytusem.
  • 3. Układamy warstwy:
    ciasto, masa I, bezy, masa
    II, ciasto. Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

4.43 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik chałwowy

Kasia_S ciężko się od niego oderwać 13 godz.

To może cię zainteresować