KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI I BEZĄ

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.Polecam moje ciacho do wypróbowania, jest wspaniałe! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza ....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na blachę 20 x30 cm:
    Ciasto:
    200 g. miękkiego masła
    4 duże żółtka
    szczypta soli
    niepełna szklanka cukru pudru
    1 łyżka domowego cukru waniliowego
    2 szklanki mąki pszennej
    Beza:
    4 białka
    szczypta soli
    150 g. drobnego cukru do wypieków
    1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki dowolnej marmolady
    dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
    masło do posmarowania blachy
    mąka do oprószenia blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Kruchy placek z owocami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser - teraz dalej mieszam ciasto łyżką. Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto. Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut. W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół. Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru - aż zużyję cały. Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C) na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana i lekko chrupiąca. Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować