KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI I BEZĄ

  • wyświetlono: 1605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przynieśliśmy dziś z działki pyszne śliwki i trochę jeżyn, wprost idealnych, cudownie dojrzałych i słodkich, prosiło się aż żeby je wykorzystać.Polecam moje ciacho do wypróbowania, jest wspaniałe! Kruchy spód, gruba warstwa śliwek, pyszna waniliowa beza ....

21272470_791684121003431_2698597232059802950_n
  • 70min

Składniki

Składniki na blachę 20 x30 cm:
Ciasto:
200 g. miękkiego masła
4 duże żółtka
szczypta soli
niepełna szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
Beza:
4 białka
szczypta soli
150 g. drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3-4 łyżki dowolnej marmolady
dowolne owoce: u mnie śliwki i jeżyny
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy

Sposób przygotowania przepisu:

KRUCHY PLACEK Z OWOCAMI I BEZĄ

  • 1. Przygotowanie:
    Masło przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy i cukier puder. Miksuję wszystko, aż powstanie bardzo gładka i puszysta masa. Wtedy dodaję żółtka i znowu chwilkę miksuję. Gdy się połączą, odkładam mikser - teraz dalej mieszam ciasto łyżką. Wsypuję jedną szklankę maki, mieszam do połączenia, wsypuję drugą i znów mieszam. Powinno powstać mięciutkie ciasto. Przekładam je na natłuszczoną i oprószoną mąką blachę (można ją najpierw wyłożyć papierem), rozprowadzam przyklepując dłonią oprószoną w mące. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na 20 minut. W tym czasie myję owoce, usuwam pestki, i dzielę śliwki na pół. Przygotowuję bezę: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaję cukier waniliowy i nie przerywając miksowania dodaję po łyżce cukru - aż zużyję cały. Na koniec miksuję jeszcze całość z mąką ziemniaczaną. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. Gorące ciasto smaruję cienko marmoladą, potem wykładam owoce, a na nie od razu wykładam również bezę.Wstawiam ponownie do piekarnika (temperatura 150 stopni C) na 20-30 minut, aż beza będzie rumiana i lekko chrupiąca. Ciasto kroję, gdy całkiem przestygnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezaciasto krucheciasto ze śliwkami

Komentarze

Podobne przepisy

BITA ŚMIETANA Z OWOCAMI I BEZĄ

Dodane przez: Monika Chura Quispe

Bita śmietana z owocami i bezą

Pyszny letni deser na bazie świeżych...

image-1p6sofo

Dodane przez: slodkoipieprznie

Placek z gruszkami i bezą

Wilgotne ciasto z soczystymi gruszkami...

Kruchy z winogronem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z winogronem

To ciasto upiekłam do niedzielnej...

Kruchy przekładaniec z bezą

Dodane przez: leenaa

Kruchy przekładaniec z bezą

Tanie, proste w przygotowaniu ciasto...


Kruchy z kutią

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z kutią

Kruchy z kutią stanowił u mnie...

placek kruchy z makiem i kokosem

Dodane przez: mariosylwia

Placek kruchy z makiem i kokosem

:-) Gorąco polecam (-:

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE