TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

  • wyświetlono: 1026 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

WILGOTNY, CZEKOLADOWO-ORZECHOWY SPÓD, CHRUPIĄCA BEZA I SŁODKI KREM. IDEALNY NA KAŻDĄ OKAZJĘ. PRZYGOTOWAŁAM GO NA CHRZEST CÓRKI.

kasmat
  • 180min

Składniki

TORTOWNICA O ŚREDNICY 26 CM
CIASTO CZEKOLADOWE:
3 JAJKA
0,5 SZKLANKI CUKRU
10 DKG MARGARYNY LUB MASŁA
1 SZKLANKA ZMIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH
1,5 ŁYŻKI KAKAO
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
3/4 TABLICZKI CZEKOLADY (75G)
BEZA:
3 BIAŁKA
1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
SZCZYPTA SOLI
3/4 SZKLANKI CUKRU
1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ
BISZKOPT:
3 JAJA
3 ŁYŻKI CUKRU
3 ŁYŻKI MĄKI
1 ŁYŻKA KAKAO
0,5 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
KREM:
3 ŻÓŁTKA
0,7 LITRA MLEKA
5 ŁYŻEK CUKRU
2 BUDYNIE WANILIOWE
2 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
1,5 KOSTKI DOBREJ JAKOŚCI MARGARYNY LUB MASŁA
200 G CHAŁWY
DEKORACJA:
MASA CUKROWA

Sposób przygotowania przepisu:

TORT CHAŁWOWY Z BEZĄ

  • 1. CIASTO CZEKOLADOWE: CZEKOLADĘ POŁAMAĆ NA KAWAŁKI I ROZTOPIĆ W KĄPIELI WODNEJ. MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM NA PUSZYSTĄ MASĘ, DODAWAĆ PO JEDNYM JAJKU. NASTĘPNIE DODAĆ ORZECHY WYMIESZANE Z KAKAO I PROSZKIEM DO PIECZENIA. NA KOŃCU DODAĆ CHŁODNĄ, PŁYNNĄ CZEKOLADĘ. PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM I PIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI OKOŁO 40 MINUT (DO SUCHEGO PATYCZKA).
  • 2. BEZA: BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ, POWOLI DODAWAĆ CUKIER I SOK Z CYTRYNY. UBIJAĆ DO CZASU, AŻ MASA BĘDZIE LŚNIĄCA A CUKIER SIĘ ROZPUŚCI. NA KOŃCU DODAĆ MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ. PRZEŁOŻYĆ DO TORTOWNICY WYŁOŻONEJ PAPIEREM I PIEC W 120 STOPNIACH Z TERMOOBIEGIEM PRZEZ 1H. ZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU DO OSTYGNIĘCIA.
  • 3. BISZKOPT: BIAŁKA UBIĆ ZE SZCZYPTĄ SOLI NA SZTYWNĄ PIANĘ, DODAWAĆ STOPNIOWO CUKIER. ŻÓŁTKA WYMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I DODAĆ DO BIAŁEK, DODAĆ PRZESIANĄ MĄKĘ I KAKAO. WYMIESZAĆ I UPIEC W TEMPERATURZE 180 STOPNI PRZEZ 20 MINUT.
  • 4. KREM: ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z ŁYŻKĄ CUKRU NA BIAŁĄ MASĘ, DODAĆ SZKLANKĘ MLEKA, BUDYNIE I MĄKĘ, DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. RESZTĘ MLEKA ZAGOTOWAĆ Z CUKREM. NA GOTUJĄCE MLEKO WLAĆ MASĘ Z ŻÓŁTKAMI I UGOTOWAĆ BUDYŃ. OSTUDZIĆ. MIĘKKIE MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I STOPNIOWO DODAWAĆ CHAŁWĘ I BUDYŃ. PODZIELIĆ NA 4 CZĘŚCI.
  • 5. ZŁOŻYĆ TORT: NA CIASTO CZEKOLADOWE NAŁOŻYĆ KREM, PÓŹNIEJ BEZA, KREM, NASĄCZONY BISZKOPT I KREM. POZOSTAŁYM KREMEM OBSMAROWAĆ BOKI I DOWOLNIE UDEKOROWAĆ TORT.

Porady

DO NASĄCZANIA BISZKOPTU UŻYWAM KOMPOTU Z MIRABELEK. ZAMIAST DEKORACJI Z MASY CUKROWEJ MOŻEMY OBSYPAĆ TORT PODPRAŻONYMI ORZECHAMI.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortchałwabiszkoptbezakremczekoladaorzechytort dla dziecikakao CHRZEST

Komentarze

Podobne przepisy


Tort piernikowy z bezą kakaową

Dodane przez: Martyna1991

Tort piernikowy z bezą kakaową

Kakaowy biszkopt przełożony słodką...

Tort chałwowy.

Dodane przez: LIDECZKA

Tort chałwowy

Fantastyczny tort, który upiekłam...

Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą

Dodane przez: Goszka

Tort czekoladowo-żurawinowy z bezą

Tort ma być smaczny i ładny. Smaczny...

image-1llnxax

Dodane przez: paolineczka

Tort chałwowy

Taki tort upiekłam w święta dla...

Tort z wierzchem bezowym

Dodane przez: Anetap1

Tort z bezą

Tort miał być zwyczajny, ale zostało...

Tort truskawkowo - bananowy z bezą

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort truskawkowo - bananowy z bezą

Tort bardzo prosty w wykonaniu....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE