Placek bezowy

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 33 lata, męża i dwoje dzieci. Lubię oglądać filmyi jeździć na motorze.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 40 dag mąki
    ● 20 dag margaryny
    ● 10 dag cukru pudru
    ● żółtko
    ● po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
    ● 3 łyżeczki śmietany
    Piana:
    ● 4 białka
    ● 20 dag cukru
    Krem:
    ● 25 dag masła
    ● 2 żółtka
    ● 1/2 l mleka
    ● łyżka mąki ziemniacz.
    ● 7 łyżeczek cukru
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● cukier waniliowy
    Oraz:
    ● marmolada
    ● 20 dag posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza Marmolady Krem

Placek bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: śmietanę mieszamy z sodą, a następnie zagniatamy z resztą składników. Dzielimy na pół. Rozwałkowujemy dwa placki (25x40 cm). Jeden smarujemy marmoladą i połową piany ubitej z białek
    i cukru, drugi – resztą piany. Oba posypujemy orzechami. Pieczemy po ok. 30 minut w temp. 180 °C.
  • 2. Krem: mąki mieszamy ze szklanką mleka i żółtkami. Wlewamy do gotującego się z cukrami pozostałego mleka. Mieszając, chwilę gotujemy. Studzimy. Ucieramy z masłem. Przekładamy placki. Schładzamy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Orzechy

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować