Babeczki z bezą kokosową i marmoladą

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam te babeczki na stół wielkanocny,gdyż są pyszne i niezbyt pracochłonne no i można je przygotować dużo wcześniej co przed świętami jest bardzo ważne:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag mąki
    12,5 dag margaryny
    6 dag cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli
    troszkę startej skórki z cytryny i 1 łyżeczka soku z cytryny
    Masa bezowa:
    10 dag białka
    20 dag cukru pudru
    10 dag wiórek kokosowych
    1 łyżka mąki
    Dodatkowo:
    twarda marmolada lub czekolada gorzka(do środka babeczek)
    polewa czekoladowa biała lub ciemna i dowolna posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Babeczki z bezą kokosową i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na puch.Wyłożyć utartą masę na mąkę i szybko zarobić ciasto z podanych składników.Ciasto rozwałkować na grubość 3- 5 mm i wylepić nim foremki na babeczki,na ciasto do środka dać po troszkę marmolady lub po małej kosteczce czekolady.
    Masa:
    Ubić białka na sztywno,utrwalić cukrem pudrem.Masę delikatnie wymieszać z mąką wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
    Foremki z ciastem wypełnić masą kokosową.Babeczki piec w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach przez ok. 20 min.Jeszcze gorące delikatnie wyjmować z foremek.wystudzić i udekorować polewą i posypką cukrową.

Porady

To ciasto na babeczki nie wymaga wcześniejszego smarowania foremek tłuszczem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować