Te ciasteczka często robi moja mama. Są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Dzieci je uwielbiają.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g mąki tortowej
375 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
4 ugotowane żółtka
na piankę:
2 białka
15 dag cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
na przełożenie:
kwaśna konfitura
kajmak
Bardzo kruche ciasteczka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, masło, żółtka i cukier puder posiekać i szybko zagnieść. Ciasto umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować, dużym kieliszkiem wycinać kółka i smarować pianką. Piec w 190*C około 10 minut.
2.Pianka:
Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno.
3.Wystudzone ciastka smarować nadzieniem i sklejać po dwa.
Porady
Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy są bardziej kruche i delikatne.
Komentarze