bardzo kruche ciasteczka z pianką

4.47 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te ciasteczka często robi moja mama. Są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Dzieci je uwielbiają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g mąki tortowej
    375 g masła
    1,5 łyżki cukru pudru
    4 ugotowane żółtka
    na piankę:
    2 białka
    15 dag cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny
    na przełożenie:
    kwaśna konfitura
    kajmak
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Bardzo kruche ciasteczka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, masło, żółtka i cukier puder posiekać i szybko zagnieść. Ciasto umieścić w lodówce na dwie godziny. Po tym czasie rozwałkować, dużym kieliszkiem wycinać kółka i smarować pianką. Piec w 190*C około 10 minut.
  • 2. Pianka:
    Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywno.
  • 3. Wystudzone ciastka smarować nadzieniem i sklejać po dwa.

Porady

Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy są bardziej kruche i delikatne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować