Bezowy mazurek

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodycz przełamana kwaskowym i pysznym curdem. Zapewniam was że ten mazurek zjedzą wszyscy. Nie można się od niego oderwać. Możecie zrobić większego jak macie w domu łasuchów. W święta można zaszaleć.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • beza:

    4 białka wielkość M
    200 g cukru
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

    dekoracja:

    30 g czekolady gorzkiej
    2 figi w czekoladzie
    migdały
    1 łyżka wiórek kokosowych

    orange curd:

    2 pomarańcza
    80 g m masła
    1 łyżka cukru trzcinowego
    2 jajka
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Bezowy mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:

    Białka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temp pokojową, lepiej się ubijają. Ubijam na sztywno, dodaje łyżkę cukru i dalej ubijam , kolejna łyżka cukru jak poprzedni się rozpuści i tak do końca. Jak piana jest lśniąca i dobrze ubita dodaje ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Mieszam mikserem. Blaszkę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Rysuję kształt jajka. Posłużyłam się formą do tortu o średnicy 21 cm i narysowałam okrąg. A potem zrobiłam wydłużenie jajka. Bezę przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam w kształt jajka. Potem nożem wyrównuję. Brzegi dekoruję i robię drugie jajko w środku. Z pozostałej bezy robię małe beziki. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni termoobieg wstawiam blaszkę i zmniejszam na temp 120 stopni i piekę 15 minut. Potem zmniejszam na 100 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam uchylone drzwiczki.

    Orange curd:

    Pomarańcza sparzam gorącą wodą i szoruję dokładnie. Ścieram skórkę. Sok wyciskam. Do miski metalowej wlewam sok, dodaję skórkę , cukier i podgrzewam w kąpieli wodnej. Miskę stawiam na garnku z gorącą wodą, ale nie ma dotykać miska wody. Jajka ubijam mikserem. Wlewam do masy pomarańczowej i cały czas podgrzewam na wolnym ogniu i mieszam. Jak masa zacznie gęstnieć po około 5 minutach dodaję połowę masła i dalej mieszam. Potem druga porcja masła. Jak curd zgęstnieję zdejmuję go z ognia i studzę.

    Curd zimny wylewam na jajko bezowe. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej , przekładam do woreczka i robię napis i palmę. Z migdałów układam palemki. Dekoruję figami. Posypuje wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować