Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Chrupiące ciasto obłożone karmelizowanymi burakami, jabłkami, cebulą, szynką westfalską oraz owczym serem, a po upieczeniu obficie posypana rukolą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki typ 00
    200 ml ciepłej wody
    opakowanie suchych drożdży
    łyżeczka miodu
    pół łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy z oliwek

    karmelizowane warzywa:
    3 małe buraki pieczone w mundurku
    jabłko, najlepiej antonówka lub szara reneta
    cebula
    łyżka masła
    łyżka miodu
    2 łyżki whisky
    sól
    pieprz
    rozmaryn
    kilka roztartych ziaren kolendry
    majeranek

    80 g szynki westfalskiej
    100 g sera owczego
    80 g parmezanu

    rukola
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • flambirowanie 1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40x40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.

    Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.

    Na ciasto wykładamy ser, a następnie warzywa, posypujemy startym parmezanem na wierzch układamy szynkę. Pieczemy w 210 stopniach C na najniższym poziomie przez 15 minut. Wierzch upieczonej pizzy obficie posypujemy rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Ser owczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować