Pizza z karmelizowanymi burakami i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40x40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Na ciasto wykładamy ser, a następnie warzywa, posypujemy startym parmezanem na wierzch układamy szynkę. Pieczemy w 210 stopniach C na najniższym poziomie przez 15 minut. Wierzch upieczonej pizzy obficie posypujemy rukolą.
Komentarze