Jaglana pizza z duszonymi burakami i makrelą wędzoną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna,zdrowa domowa pizza. Całość dostarcza 440 kcal. Zapraszam:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:

    235 g kaszy jaglanej ugotowanej
    1 mały burak-75 g (waga obranego buraka)
    20 g makreli wędzonej

    Składnik dodatkowy:
    28 g mozzarelli light

    Składniki robocze:

    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich
    ½ łyżeczki pieprzu
    1 łyżka oleju
    1 ząbek czosnku
    Ok. 1 szklanka wody
    Do dekorarcji:
    1 łyzka pokrojonego pora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Jaglana pizza z duszonymi burakami i makrelą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xhf0vt 1. Ciepłą kaszę zmiksować blenderem. Dodać pieprz,kurkumę i zioła dokładnie wymieszać
  • image-1kvf8qt 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować kaszę tworząc okrąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15 minut.
  • image-1bsxm68 3. W między czasie pokrojony w plasterki czosnek zeszklić na oleju. Dodać starty na tarce o dużych oczkach burak. Przesmażyć około 2 minuty i podlać 1//2 szklanki wody. Oprószyć solą. Dusić aż płyn odparuje. Gdy to nastąpi a buraki nadal twarde będą, dodać resztę wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-1jh3f99 4. Na podpieczony spód wyłożyć buraki.
  • image-0nejs91 5. Na buraki dać porwaną w palcach makrelę,rozkładając po całej powierzchni pizzy. Na koniec ulożyć porwany w palcach ser. Zapiekać w 180 st około 10 minut. Przed podaniem udekorować pokrojonym porem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza jaglana Makrela wędzona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować