235 g kaszy jaglanej ugotowanej
1 mały burak-75 g (waga obranego buraka)
20 g makreli wędzonej
Składnik dodatkowy:
28 g mozzarelli light
Składniki robocze:
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
Ok. 1 szklanka wody
Do dekorarcji:
1 łyzka pokrojonego pora
Jaglana pizza z duszonymi burakami i makrelą wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłą kaszę zmiksować blenderem. Dodać pieprz,kurkumę i zioła dokładnie wymieszać
2.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować kaszę tworząc okrąg. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 15 minut.
3.W między czasie pokrojony w plasterki czosnek zeszklić na oleju. Dodać starty na tarce o dużych oczkach burak. Przesmażyć około 2 minuty i podlać 1//2 szklanki wody. Oprószyć solą. Dusić aż płyn odparuje. Gdy to nastąpi a buraki nadal twarde będą, dodać resztę wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić.
4.Na podpieczony spód wyłożyć buraki.
5.Na buraki dać porwaną w palcach makrelę,rozkładając po całej powierzchni pizzy. Na koniec ulożyć porwany w palcach ser. Zapiekać w 180 st około 10 minut. Przed podaniem udekorować pokrojonym porem.
Komentarze