Kto lubi ostrzejsze smaki zapraszam do spróbowania przepisu.
20 min
Składniki:
CIASTO
blat 29 cm
300 g mąki
1,5 dkg drożdży
4 łyżki oleju
ok. 1/8 l letniego mleka lub wody
szczypta cukru i soli
kilkanaście posiekanych pestek dyni
oregano
ok. 80 g salami chorizo
ok. 100 g sera cheddar
ok. 100 g szynki wędzonej
kilkanaście malutkich ogóreczków konserwowych z chilli
Pizza z chorizo i cheddarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Do drożdży dodajemy cukier, wlewamy odrobinę ciepłego mleka mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Salami chorizo kroimy w plasterki , następnie każdy plaster na trzy części.
Obsmażamy chwilę na patelni aż puści tłuszcz. Wykładamy na papier i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy oregano , sól, i pestki dyni.
Następnie wkładamy wyrośnięte drożdże , mleko i olej.
Dobrze zagniatamy ciasto.
Wyrobione ciasto wykładamy na blat pokryty papierem do pieczenia.
Na ciasto rozkładamy małe cząstki szynki, potem pokruszony ser cheddar,
następnie salami chorizo i na koniec przekrojone na pół ogóreczki .
2.Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.10 minut ( 180 C).
Komentarze